Efter 12 år som lärare och förskollärare på Piteå kommun tyckte Maria Blom att det var dags för en nytändning. Hon började plugga till kandidat i biologi och geovetenskap och jobbade sedan flera år som konsult inom samhällsbyggnad.
– Jag hade inte tänkt på Pireva som en potentiell arbetsgivare förrän jag blev tipsad om tjänsten som miljösamordnare, berättar Maria.
Trots att Pireva inte varit top of mind när det gällde arbetsplatser så blev Maria nyfiken och blev inbjuden på ett första möte.
– På intervjun tyckte jag att Pireva pratade om så komplicerade saker så jag kände att det här går inte, skrattar Maria. Hon fortsätter:
– Men de trodde på mig och jag fick boka in möten med fler chefer för att förstå mer om vad jobbet verkligen innebär. Efter det blev jag övertygad om att prova och det är jag glad för idag, säger Maria Blom, som började här 2023.
Samhällsviktig funktion
Sedan dess har Maria breddat sin kompetens, bland annat genom att tackla frågor som slam och dricksvatten.
– Som konsult hade jag jobbat många år med att hantera vatten i förorenade områden. Men att jobba med rent vatten var något nytt för mig, så det har varit lärorika år. Det jag gillar mest med Pireva är att det är en samhällsviktig verksamhet där allt Pireva gör får en stor påverkan på hela kommunen. Det är fint att få bidra till det.
För att trivas i jobbet krävs att man gillar att träffa människor, berättar Maria.
– Jag jobbar med alla våra verksamheter och har kontakt med många personer inom Pireva. Sedan hanterar jag våra myndighetskontakter så jobbet är socialt även om jag är ensam i min roll.
Stark lagkänsla
Att jobba själv har vissa utmaningar, men att jobba kommunalt innebär samtidigt större möjlighet att sätta sig in i saker och att rota sig vidare på olika sätt.
– Jag håller bland annat koll på lagstiftningar och regelverk som kan skifta väldigt snabbt, och att implementera nya arbetssätt och system i ett så stort bolag som Pireva kan vara utmanande. Men vi har ett bra samarbete mellan verksamhetsgränserna så känslan är att vi löser allt tillsammans.
Just nu är Pireva mitt i ett projekt som handlar om att implementera ett nytt system för kemikaliehantering. Kemikalier används bland annat för att rena dricksvatten i vattenverket på Degeränget och för att rena avloppsvattnet på reningsverket i Sandholmen. Även i verkstaden på Garagevägen och i insamlingen på Bredviksverket hanteras kemikalier dagligen.
– Vi är många som är involverade och vi är mitt i det projektet just nu som ska vara klart under första halvan av 2025. Det är en utmaning men det är roligt att få vara en del av att införa ett nytt system och att dessutom få göra det tillsammans med ett helt gäng från Pireva, säger Maria.
Säkerställer godkända nivåer
Fyra gånger per år ska prover tas på yt- och grundvatten kring Bredviksbergets Återvinningscentral. Ibland tas även prover på slam.
– Det gör vi för att säkerställa att vi håller oss inom vårt miljötillstånd. Hittills har jag aldrig varit med om att vi haft avvikande halter vilket känns väldigt skönt, säger Maria, som gillar att komma ut i den friska luften.
– Det kanske inte är den vackraste naturen, i anslutning till en soptipp, men det bjuder ändå på många fina naturupplevelser. Jag brukar stöta på både hare, rådjur och olika fåglar när jag är ute. Det är många som är intresserade av vad som händer på Bredviksberget.
Namn: Maria Blom
Gör: Miljösamordnare
Jobbat här sedan: 2023
Bakgrund: Jobbade som lärare och förskollärare i 12 år på Piteå kommun innan hon skolade om sig. Pluggade kandidat i biologi och geovetenskap vid Umeå universitet och blev därefter konsult inom samhällsbyggnad innan hon började på Pireva.
På vilket sätt har du nytta av din bakgrund i ditt nuvarande jobb? ”Det händer ganska ofta att jag behöver vara pedagogisk mot människor jag möter. Just pedagogik är något jag själv upplever är en bra grund i karriären oavsett vad man gör efter det.”
Antingen/Eller: Marias val är den grönmarkerade texten på bilden nedan.