Länk till Pireva startsida

Pireva - en inspirationskälla för Vietnams återvinningsutmaningar

I veckan gästades Pireva av en delegation från Vietnam, som under en tid nyfiket sneglat på Pirevas framgångsrika arbete med innovativ återvinning. Under besöket berättade Pireva bland annat om fastighetsnära insamling, Återvinning Anytime och planerna för det nya vattenverket.

Återvinningsutmaningarna i Vietnam är stora. Vietnamesiska myndigheter har därför, under de senaste två åren, besökt Sverige för att inspireras av den svenska återvinningsbranschen i syfte att utveckla kompetensen och koncepten i Vietnam. I måndags landade delegationen hos Pireva i Piteå.

– Sverige har gjort sig ett namn runt om i världen och är välkänt för att ligga i framkant inom hållbar återvinning, berättade Tran Van Tuan, Vietnams ambassadör i Sverige, under besöket.


Bild: Mr. Dao Tuan Viet, First Secretary. Tran Van Tuan, Vietnamese Ambassador to Sweden. Mr. Phi Thu Hang, Ambassador's Spouse. 

Bild: Tran Van Tuan, Vietnamese Ambassador to Sweden. 

Fastighetsnära insamling
Piteå är ett av stoppen på ambassadörens innovationsresa i Sverige. Vid besöket på Pireva berättade vd Johan Bäcklin bland annat om de kommande projekten kring nya vattenverket och den fastighetsnära insamlingen som präglar en stor del av Pirevas arbete framåt.
– I Sverige har vi ett nationellt insamlingsansvar som innebär att vi innan 2027 ska vara i mål med
fastighetsnära insamling för pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar för samtliga hushåll, säger Johan Bäcklin.

Återvinning Anytime
Hos Pireva har innovation, digitalisering och samarbete lett till utveckling av nya servicetjänster som underlättar för Piteåborna. Digitalisering är nämligen ett av de viktigaste verktygen när det gäller att uppnå social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, menar Johan Bäcklin.
– Det är framgångssagan Återvinning Anytime ett tydligt exempel på. Att Piteåborna kan återvinna sitt avfall på Bredviksberget när som helst på dygnet, året runt, har skapat en on demand-service som ligger i linje med vår samtid. Vi behöver ha en hög grad av tillgänglighet för att kunna växla upp återvinningsgraden ännu mer.


Bild: Josefin Lundqvist och Johan Bäcklin, Pireva.  

Framgångsrikt med erfarenhetsutbyten
Utbyten kring teknologi och strategier är något som Pireva redan har idag, bland annat med flera svenska kommuner. Pireva ser stora vinningar i att samarbeta med andra aktörer och i framtiden kan det eventuellt även vara aktuellt att dela erfarenheter med vietnamesiska myndigheter.
– Vi bjuder gärna in till diskussion för att se hur vi möjligt kan dela kunskap och tankar kring de återvinningsutmaningar Vietnam står inför. Det känns fantastiskt roligt att Pirevas satsningar väcker uppmärksamhet inte bara i Sverige utan även internationellt, säger Johan Bäcklin.

Bild: Johan Bäcklin, VD Pireva.