Länk till Pireva startsida

Intervju med Johan Bäcklin

Låt oss presentera vår VD Johan Bäcklin! Johan kommer senast från Swedbank och tillträdde som verkställande direktör på Pireva i september. Här får vi veta lite mer om Johan, hans uppdrag och vad som är på gång i bolaget.

Hej Johan! Vad gjorde du innan du klev in i rollen som VD på Pireva?

Jag har jobbat på Swedbank i 21 år i olika ledar- och projektledningsuppdrag. De senaste 5 åren har jag varit nationell chef för Swedbanks fastighets- och facilityorganisation med placering i Stockholm. Det har varit en otrolig och lärorik resa, men efter 21 år så var jag sugen på att testa något nytt. När jag såg att Pireva sökte en ny VD så nappade jag direkt!

                                

Vad är ditt intryck av Pireva nu när du har jobbat ett tag och blivit varm i kläderna?

Mitt intryck är att jag har kommit till ett spännande företag med många fantastiska människor! Det känns lätt att kliva upp på morgonen och jag går till jobbet med lätta steg.

 

Vad var det som lockade med Pireva?

Jag tycker att Pireva är ett företag med ett otroligt viktigt samhällsuppdrag. Det är vårt jobb att säkerställa att Piteå är en ren och hållbar stad, både idag och för kommande generationer. Jag känner en stor tillfredsställelse i att jag får jobba med detta viktiga uppdrag tillsammans med otroligt kompetenta personer.

En annan sak som är ganska häftig är att vi servar i princip varenda Piteåbo på något sätt, dygnet runt - året om. Vi producerar dricksvatten, renar avloppsvatten, tar hand om avfallet och mycket, mycket mer som man kanske inte reflekterar över. Vi har exempelvis verksamhet ute på Haraholmen där vi erbjuder en rad tjänster, såsom omhändertagande av farligt avfall, mot fartygen som lägger till i hamnen.

 

Berätta mer om vad din roll innebär

Min roll är att leda Pirevas utveckling så att vi kan fortsätta vara den här garanten av ett välfungerande och hållbart Piteå. Vi ska leverera förstklassigt dricksvatten, rena kommunens avloppsvatten och ta hand om invånarnas avfall på ett bra, professionellt och framförallt säkert sätt. Jag och mina kollegor jobbar ständigt med att förbättra vår verksamhet. Våra kunder betalar taxa och det är viktigt att de känner att de får ”pang för pengarna”.

Förutom vårt kommunala uppdrag så har Pireva ett stort antal företags- och privatkunder som köper våra produkter och tjänster. Här jobbar vi hårt för att på affärsmässiga grunder göra bra leveranser, så att vi ska kännas som det självklara valet för alla våra kunder. Den lönsamhet som vi sedan genererar kan vi som kommunalt bolag återinvestera i Piteås samhällsviktiga infrastruktur eller återföra till kommuninnevånarna. En satsning på Pireva är en satsning på Piteå.

  

Har du några spännande projekt på gång?

Många har säkert läst om vår satsning på Bredviksberget och Återvinning Anytime, där Piteåborna ska kunna återvinna när som helst på dygnet. Det ska bli fantastiskt kul när vi får sjösätta och börja drifta det projektet! Piteåborna är otroligt duktiga på att återvinna och sortera och det märks på beläggningen på Bredviksberget. Vi brukar skämtsamt säga att återvinning är Piteåbornas favoritsyssla på söndagar, baserat på hur många som besöker anläggningen då. Visionen är att vi ska erbjuda söndag, varje dag - dygnet runt.

En annan mer långsiktig plan är att utveckla dricksvattenstrategin så att vi i framtiden kan fortsätta säkerställa stabil och ren försörjning av dricksvatten till kommunen.

 

Vem är du utanför jobbet?

Jag är född och uppvuxen i Luleå, men bosatt i Piteå sedan 20 år tillbaka. Jag bor i ett litet hus vid havet med min fru och hund. Gillar vanligtvis att resa och uppleva nya platser och kulturer, men på grund av den rådande situationen har det inte blivit några utlandsresor på senare tid. Reserestriktionerna har dock gjort att man tittar sig mer noggrant runtomkring och hittar nya smultronstället i närområdet!