Länk till Pireva startsida

Tillsammans är ledordet för Återvinnaren 2024

Återvinnaren 2024

 

För att få barn och ungdomar att bli mer medvetna om vikten av hållbara val har Pireva, sedan sex år tillbaka, satsat på tävlingen Återvinnaren. Den går ut på att alla femteklassare i Piteå kommun fått möjlighet att skicka in designförslag för utsmyckning av en av Pirevas sopbilar. Det vinnande bidraget är nu utsett och nu rullar en helt nydesignad sopbil ut på Piteås gator. 

Med fem framgångsrika år i bagaget ser Pireva att tävlingen Återvinnaren väckt ett stort intresse för hållbarhet hos femteklassare runt om i kommunen.

Josefin framför sopbil
– Vi har under alla år som tävlingen genomförts fått in så många fina designförslag. Det alla har gemensamt är att de visar upp Pirevas uppdrag på ett lekfullt sätt och det är precis det vi vill uppnå, att femteklassare ska få använda sin fantasi och kreativitet och samtidigt lära sig något om vad vi gör, säger Josefin Lundqvist, kommunikationsansvarig på Pireva.

Filmen Droppen
Nytt för i år är att Pireva har tagit fram en film som underlag till tävlingen, för att visa på Pirevas breda uppdrag. Formatet är inspirerat av barn/ungdomsprogramvärlden och till detta har karaktären Droppen skapats. Innehållet består av en mix av virtuell studiomiljö, grafik och autentiska filmbilder från Pirevas verksamhet. Femteklassarna i Piteå har fått titta på filmen tillsammans med sin klass innan de skapat sina designförslag.

– I filmen tar Droppen tittarna med på en resa som beskriver hur dricksvattnet hamnar i kranen, vad som händer med det smutsiga avloppsvattnet vi spolar ner och hur sopor tas om hand och blir till nytt material. Filmen syftar till att få Piteås unga att förstå vad vi gör och varför vi gör det, berättar Josefin Lundqvist.

Inspirerande vinnardesign

Precis som tidigare år har Pireva fått in många fina tävlingsbidrag. Årets vinnare stod ut genom att i en färgstark illustration visa på hur viktigt det är att vi alla hjälps åt för att se till att soporna hamnar på rätt ställe. Det vinnande bidraget har utsetts genom att medarbetare på Pireva genomfört en sluten omröstning.

– Det är aldrig lätt att välja ett av många fina förslag, men juryn har fattat ett beslut. I år är vi glada över att meddela att den vinnande designen går till Norrmalmsskolan 5C och Cornelia som skapat det färgstarka bidraget. Stort grattis Norrmalmsskolan och Cornelia! meddelar Josefin Lundqvist.
Så hur tänkte Cornelia på Norrmalmsskolan när hon skapade det vinnande bidraget? Hon hade en tydlig vision om vad hon ville få fram, berättar hon. 

Cornelia och Josefin

– Jag tänkte att vi tillsammans måste hålla Piteå rent, det är redan ganska rent men vi måste fortsätta att hålla det rent. Roligast var att rita soptunnorna och använda min fantasi för att skapa alien-soptunnorna, säger Cornelia.

Designen sjösätts redan idag

I och med vinsten i tävlingen Återvinnaren kommer Cornelias förslag redan nu att pryda en av Pirevas sopbilar. Sopbilen rullar i hela kommunen vilket gör att många Piteåbor kommer kunna ta del av den fina illustrationen. Det var en glad Cornelia som tillsammans med övriga klassen hyllades av Pireva i halvtid på Piteå dams hemmamatch på LF Arena under söndagen.

Johanna

Prisutdelning

Prisutdelning på planen

– Det känns bra och coolt att vi vann, avslutar Cornelia.

Så löd juryns motivering:

Årets Återvinnare har lyckats fånga Pirevas återvinningsuppdrag i en livfull design. De olika soptunnorna som håller varandra i handen symboliserar vikten av samarbete för att vi tillsammans bär ansvaret för en hållbar miljö. Om vi alla drar vårt strå till stacken är framtiden blomstrande, precis som designen antyder. Tillsammans håller vi Piteå rent!

 

Pressmeddelande 2024-06-10