Länk till Pireva startsida

Plastförpackningar

Bild, sorteringskategori

Producenterna  som tillverkar, importerar eller säljer en förpackning eller förpackad vara ansvarar enligt nationell lag för att förpackningar samlas in så att materialet ska kunna återvinnas. Producenterna har bildat ett företag Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FtiAB) som sköter insamlingen och återvinner förpackningar. När vi köper en vara på en affär går några ören av priset till FtiAB. Den ersättning som konsumenten betalar finansierar återvinning och insamlingen av förpackningar via återvinningsstationer i hela Sverige.
  
Exempel på plastförpackningar:
 
Plastdunkar, plastflaskor och plastburkar: schampoo, saft, balsam, ketchup, creme fraiche, keso
 
Övrigt: plastpåsar, godis- och chipspåsar, plastfolie, tandkrämstuber, plastsäckar, plastmuggar, plasttallrik, förpackningsfrigolit
 
Återvinning
Plastförpackningarna transporteras i balar till SWERECS plaståtervinningsfabrik i Värnamo. Där separeras plastförpackningarna i olika material, färger och kvalitéer. Sedan passerar plastförpackningarna en kvarn för att malas ner till små granulat vilket blir en råvara för att tillverka saker som ex. blomlådor, blomkrukor, utemöbler, golv i plast, bullerplank, samt som plast i vissa klädesplagg som t.ex. fleecetröjor.

Återvinningsstation i din närhet
I särskild behållare i soprum om sådan finns