Länk till Pireva startsida

Återvinnaren 2023

Pirevas designtävling Återvinnaren har genomförts för femte året i rad, där alla femteklassare i Piteå kommun har varit välkomna att delta. Eleverna ritar egna konstverk, i år var temat Sortera rätt. Det vinnande bidraget får sedan pryda en av Pirevas sopbilar.
Pirevas designtävling – Återvinnaren

Återvinnaren är Pirevas initiativ till att, redan vid ung ålder, starta en tankeprocess och verka för ökad återvinning och återbruk hos invånarna i Piteå. Elever i årskurs fem har fått i uppdrag att rita och designa en sopbil med temat sortera rätt. Det är medarbetare på Pireva som, genom en sluten omröstning, utsett den vinnande designen som sedan trycks upp på en sopbil. ”Att vi når ut till femteklassare med vårt budskap att sortera bättre är oerhört viktigt.” säger Johanna Lundström Återvinningschef på Pireva

 

Likt tidigare år får vi in många vackra bidrag till Pireva. Vinnaren stod ut genom att i både text och bild förklara vad som händer om vi sorterar bättre – vi hjälper naturen. ”En färgglad och tydlig uppmaning att det är viktigt att djur och natur också mår bra när vi sorterar rätt och ökar återvinningen. Stort grattis till Porsnässkolan 5B!” säger Johanna Lundström, Återvinningschef.

 

"Hjälp naturen, sortera mera"
Årets vinnande bidrag skapades av Maja Jonsson som går i Porsnässkolan 5B. När hon ritade hade hon en tydlig vision om vad hon ville få fram. ”Jag tänkte det skulle vara en tydlig bild och att budskapet skulle gå fram och att den skulle vara fin. När människor skräpar ner påverkas naturen och djuren, och då ritade jag utifrån det.”

Nu kommer sopbilen med Majas bild synas i hela kommunen och Maja var stolt när Pireva överraskade klassen under torsdagseftermiddagen ”Oj, är det verkligen min bild! Man såg till och med pennstrecken på bilden.” Men hon poängterar också att hon är glad för hela skolans skull ”Det var så roligt att Porsnässkolan fick vinna. Jag är glad och stolt över det!”.

 

Juryns motivering:
"Med en lekfull design går budskapet "hjälp naturen, sortera mera" tydligt fram. Detaljerna i designen som återvinningssymbolen på träden visar hur konstnären hela tiden haft temat "Sortera rätt" i åtanke under skapandet. Tillsammans hjälps vi åt och sorterar mera - för att hjälpa naturen!"