Inget fett i avloppet med Miljötratten

Bild;MiljötrattenNär vi lagar mat i hushållet blir det fett och olja kvar i kastruller och stekpannor.  Häller du matolja och fett i ditt avlopp kan det så småningom stelna och fastna i ledningarna. Stopp i avloppet leder till stora besvär och kostnader. 
  
Gör så här för att minska risken för avloppsstopp; låt fettet stelna och torka sedan bort det med ett hushållspapper. Pappret sorterar du i kärlet för matavfall.

Vid större mängder fett kan du använda Miljötratten, som du skruvar fast på en PET-flaska (som bilden visar). När PET-flaskan är fylld skruvar du på en kork och lämnar den med det brännbara avfallet. 
  
Den som behöver en Miljötratt kan hämta en sådan kostnadsfritt hos Pirevas kundservice på Bredviksbergets ÅVC.

 

Senaste nytt

Ny VA-plan för Piteå kommun

Bild;VattenglasPiteå kommun har påbörjat ett arbete med att se över vatten- och avlopps-situationen för fritids- och bostadsområden som inte är anslutna till det kommunala VA-ledningsnätet. 

Ett förslag till riktlinjer för inrättandet av nya verksamhetsområden för vatten och avlopp och en tanke om hur tillsynen av enskilda avlopp i kommunen ska hanteras finns framtaget. De områden som föreslås bli nya verksamhetsområden är delar av Långnäs, Nötön/Renön och Rosvik.

För att ta del av VA-planen besök Piteå kommuns hemsida på denna länk: www.pitea.se/vaplanering 

Vid frågor kontakta Maria Widman, Piteå kommun avd. samhällsbyggnads
tel. 0911- 69 70 64.

Avlopp

Tvätta bilen i en tvätthall

Bild:BilrutaTvätta din bil i en biltvättsanläggning, och allra helst i en miljömärkt! Det finns både automatiska och gör-det-själv-hallar. Biltvättsanläggningar ska ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det förorenade vattnet från tvätten. 
 
Tvätta aldrig bilen på gatan eller på asfalterad mark. Tvättvattnet rinner då ner i dagvattenbrunnar och hamnar orenat i närmaste vattendrag. Tvättvattnet kan innehålla skadliga tvättkemikalier och föroreningar i form av asfalt- och oljerester samt flera typer av tungmetaller. 
 

Öppettider

 
Sandholmen avloppsreningsverk
Måndag-fredag kl 7.00-16.00 

Degerängets vattenverk
Måndag-fredag kl 7.00-16.00 
Piteå Renhållning & Vatten AB     Box 555, 943 28 Öjebyn