Matavfall

Bild: Brunt kärlMatavfall lägger du i en särskild matavfallspåse av majsstärkelse som Piteå Renhållning & Vatten delar ut till hushållen. Matavfallspåsen lämnas i det det bruna kärlet.

Detta kan du lämna i matavfallspåsen:

  • Matrester: Kött, fisk, skaldjur, fågel, potatis, pasta, ris, grönsaker, ost, bröd, kex, kakor, ägg och potatisskal, frukt- och grönsaksrester, kaffe och tesump inkl filter.

  • Vått papper: Hushållspapper och servetter (Ofärgade)

  • Inomhusväxter: Snittblommor, blad och stjälkar (ej blomjord)


Så här återvinns matavfall
Matavfallet från det bruna kärlet mellanlagras på Bredviksbergets avfallsanläggning innan det transporteras på långtradare till Bodens kommuns Biogasanläggning. Matavfallet placeras i en rötningskammare och där utvinns det till Biogas som används som fordonsbränsle och fjärrvärme. Av restprodukterna från rötningsprocessen tillverkas jord och mull.

Du som vill kompostera ditt matavfall själv
Hushåll som vill kompostera allt sitt matavfall själv ska göra det i en särskild behållare som är säker för skadedjur. Till höger på denna sida finner du en anmälningsblankett för dig som tänker kompostera ditt matavfall själv och vill avanmäla kärlet för matavfall.

Du som är i behov av ett större kärl för matavfall
Hushåll som har utrymmesbrist i sitt ordinarie matavfallskärl på 140 liter kan ansöka om att att få ett större kärl hos vår kundtjänst. Ansökningsblanketten med mer information hittar du till höger på denna sida.

Piteå Renhållning & Vatten AB     Box 555, 943 28 Öjebyn