Lampor hör inte hemma i soppåsen!

Bild; LjuskällorI ljuskällor som lågenergilampor kan det finnas miljö- och hälsofarliga ämnen som ex gaser och kvicksilver som måste tas om hand och behandlas på ett säkert sätt. Därför är det viktigt att sorterar ut glödlampor och lågenergilampor så att det inte hamnar i hushållsavfallet. Lampor och andra ljuskällor kan du lämna på Breviksbergets ÅVC vid mottagningsstationen för farligt avfall.

I Sverige har vi producentansvar på lågenergilampor, glödlampor och lysrör. Det innebär att producenterna är de som ansvarar för att ordna ett fungerade insamlingssystem för att samla in dessa ljuskällor från hushållen. Producenternas bolag Elkretsen ska även ansvara för att behandla och återvinna ljuskällor. Vill du läsa mer om hur producenterna tar hand om och samlar in ljuskällor i Sverige "klicka" på länken nedan.

Till Elkretsens hemsida

 

Information

Avfallskärlen får en egen identitet

Bild;avfallskärlArbetet med att att märka upp avfallskärlen hos ca 2 500 villahushåll i Piteå kommun pågår. Alla kärl ska förses med en s.k. passiv transponder (RFID-tag) som inte sänder ut signaler utan enbart kan läsas av.

Kärlen förses även med en dekal där adress, avfallsslag och kärlstorlek framgår. Kärlen får därmed en egen identitet och varje tömning kommer att registreras med uppgifter om var och när tömning är utförd.

Under vintern åker vi ut och märker upp kärl som tillhör tömningsområde 10 bla i  Lillpite, Roknäs, Bergsviken, Storfors och Furulund.

Senaste Nytt

Fryser det fast?

Bild:MatavfallskärlVinterns omslag i vädret från plusgrader till minusgrader ökar risken för att matavfallspåsen fryser fast i det bruna kärlet. Om avfallet har frusit fast kan kärlet inte tömmas.
 
Som fastighetsägare ansvarar man för att avfallet i kärlet inte sitter fast vid tömning. Var därför noga med att göra vad du kan för att det inte ska frysa fast.

Du kan undvika fastfrysning genom att: 

  • lägga en tidning eller ett par äggkartonger i botten på kärlet
  • låta blött avfall rinna av innan du lägger det i matavfallspåsen
  • låta påsen stå ute en stund innan du lägger den i kärlet
  • se till att kärlet inte står på samma plats hela tiden och skaka det
    när du flyttar det

Öppettider

Bredviksbergets Avfallsanläggning:

Måndag-fredag   kl 7.00-15.45

Extra öppethållande:

Måndag 13/4       kl 7.00-20.00

Nyttiga länkar

Sorteringsguide
Tömningsschema
Pirevas miljöalmanacka
Karta till Bredviksberget.pdf.nytt fönster
Klickbar karta över Bredviksbergets avfallsanläggning
Piteå Renhållning & Vatten AB     Box 555, 943 28 Öjebyn