Grön Rutt nu på Strömnäs och i Öjebyn

Bild;Grön ruttUnder hösten har ca 740 villahushåll på Strömnäs, Holmen, Heden och gamla Öjebyn fått en sk Grön rutt i sitt bostadsområde. 
 
Genom att placeringen av sopkärl och postlådor samordnas på ena sidan av vägen skapas en Grön rutt där vi tillsammans med fastighetsägare tar ett stort steg för en bättre miljö och ökad trafiksäkerhet. I samarbete med Posten och Piteå kommun arbetar Pireva med att införa en Grön rutt i hela kommunen.

Totalt har Grön rutt införts på 6 800 villahushåll i Hortlax, Norrfjärden, Rosvik, Djupviken, Pitholm, Bergsviken, Storfors, Munksund, Mossen, Svartudden, Kopparnäs, Alterdalen, Degeränget, Kullen, Storstrand och Öhn i Öjebyn. Under våren 2016 kommer ytterligare 880 hushåll i Roknäs, Sjulnäs, Långnäs, Annelund och Backen införlivas i Grön rutt.

Här kan du läsa mer om Grön rutt

 

Återvinning

Lampor hör inte hemma i soppåsen!

Bild;LJuskällorI lågenergilampor finns det miljö- och hälsofarliga ämnen som ex gaser och kvicksilver som måste tas om hand och behandlas på ett säkert sätt.  Därför är det viktigt att sorterar ut glödlampor och lågenergilampor så att det inte hamnar i hushållsavfallet. Lampor kan du lämna på Breviksbergets ÅVC vid mottagningsstationen för farligt avfall.

I Sverige har vi producentansvar på lågenergilampor, glödlampor och lysrör. Det innebär att producenterna är de som ansvarar för att ordna ett fungerade insamlingssystem för att samla in lampor från hushållen. Producenternas bolag Elkretsen ska även ansvara för att behandla och återvinna lampor och lysrör. Vill du läsa mer om hur producenterna tar hand om och samlar in lampor i Sverige "klicka" på länken nedan.

Till Elkretsens hemsida

Information

Avfallskärlen får en egen identitet

Bild;avfallskärlArbetet med att att märka upp avfallskärlen hos ca 5 000 villahushåll i Piteå kommun pågår. Alla kärl ska förses med en s.k. passiv transponder (RFID-tag) som inte sänder ut signaler utan enbart kan läsas av. 

Kärlen förses även med en dekal där adress, avfallsslag och kärlstorlek framgår. Kärlen får därmed en egen identitet och varje tömning kommer att registreras med uppgifter om var och när tömning är utförd.

Under 2015 kommer Pireva att märka upp kärl i Sjulsmark, Norrfjärden, Bertnäs, Sjulnäs, Långnäs, Bölebyn, Svensbyn och Markbygden.

Öppettider

Bredviksbergets Avfallsanläggning:

Måndag              kl 7.00-20.00
Tisdag-fredag     kl 7.00-15.45 

Extra öppethållande:

Söndag 25/10     kl 9.00-13.00

Nyttiga länkar

Sorteringsguide
Tömningsschema
Pirevas miljöalmanacka
Karta till Bredviksberget.pdf.nytt fönster
Klickbar karta över Bredviksbergets avfallsanläggning
Piteå Renhållning & Vatten AB     Box 555, 943 28 Öjebyn