Nu är det dags för den Mobila ÅVC!

Bild;Mobila ÅVCUnder vecka 40-41 besöker den Mobila återvinningscentralen (ÅVC) åtta olika platser i Piteå kommun för att hämta in avfall.

Vecka 40

Måndag 29/9   kl 17.00-20.00  Svensbyn vid Bäckvallens IP
Tisdag 30/9     kl 17.00-20.00  Rosvik vid ÅVS
Onsdag 1/10    kl 17.30-19.30  Långträsk vid ÅVS
Torsdag 2/10   kl 17.00-20.00  Hemmingsmark vid Hifton

Vecka 41

Måndag 6/10   kl 17.00-20.00  Sikfors vid ÅVS
Tisdag 7/10     kl 17.00-20.00  Hortlax vid ÅVS
Onsdag 8/10    kl 17.00-20.00  Lillpite vid Lillpite IP
Torsdag 9/10   kl 17.00-20.00  Sjulsmark vid Folkets hus
 
På den Mobila ÅVC kan privatpersoner lämna sorterat avfall i fraktionerna brännbart avfall, metall, restavfall, trädgårdsavfall, farligt avfall, elektronik och vitvaror. Repris återanvändningsmarknad finns med på alla platser som den Mobila ÅVC besöker för att ta emot dina gamla saker som kan återanvändas av andra.

Välkommen med personbil och släp. Vi tar inte emot större fordon som traktorer och lastbilar.

 

Märkning av kärl

Avfallskärlen i villor får egen identitet

Pireva har nu börjat arbetet med att att märka upp avfallskärlen hos ca 2 500 villahushåll i Piteå kommun. Alla kärl ska förses med en transponder (RFID-tag) samt en dekal där adress, avfallsslag och kärlstorlek framgår. Kärlen får därmed en egen identitet och varje tömning kommer att registreras med uppgifter om var och när tömning är utförd (men inte om vad som slängts eller hur mycket).

Bra logistik och hög kvalité!
Märkningen av kärl gör vi för att underlätta för chaufförerna, kvalitetssäkra tömningsarbetet och snabbare kunna följa upp avvikelser och fel som kan uppstå under tömningsrundan. Dessutom blir det ett bra planeringsverktyg för att kunna lägga upp tömningsarbetet.

Vad händer nu?
Under hösten åker vi ut och märker upp kärl som tillhör område 10 dvs i Rosvik, Kopparnäs, delar av Öjebyn, Nybyn, Holmträsk, Lillpite, Roknäs Bergsviken, Storfors och Furulund. Fastighetsägare kommer att se att kärlet blivit märkt på den svarta brickan som fästs på framsidan och den dekal med din adress som fästs på sidan av kärlet.

Hållbar miljö

Lampor hör inte hemma i soppåsen!

Bild;LJuskällorI lågenergilampor finns det miljö- och hälsofarliga ämnen som ex gaser och kvicksilver som måste tas om hand och behandlas på ett säkert sätt. Därför är det viktigt att sorterar ut glödlampor och lågenergilampor så att det inte hamnar i hushållsavfallet. Lampor kan du lämna på Breviksbergets ÅVC vid mottagningsstationen för farligt avfall.

I Sverige har vi producentansvar på lågenergilampor, glödlampor och lysrör. Det innebär att producenterna är de som ansvarar för att ordna ett fungerade insamlingssystem för att samla in lampor från hushållen. Producenternas bolag Elkretsen ska även ansvara för att behandla och återvinna lampor och lysrör. Vill du läsa mer om hur producenterna tar hand om och samlar in lampor i Sverige "klicka" på länken nedan.

Till Elkretsens hemsida


Öppettider

Bredviksbergets Avfallsanläggning:

Måndag              kl 7.00-20.00
Tisdag-fredag     kl 7.00-15.45

Extra öppethållande:

Söndag 26/10     kl 9.00-13.00

Nyttiga länkar

Sorteringsguide
Tömningsschema
Pirevas miljöalmanacka
Karta till Bredviksberget.pdf.nytt fönster
Klickbar karta över Bredviksbergets avfallsanläggning

 


Piteå Renhållning & Vatten AB     Box 555, 943 28 Öjebyn